top of page
keith-misner-h0Vxgz5tyXA-unsplash.jpg
Logga WEB TRANS.png
Isbanorna i Nolia får nytt köldmedium!
umea-kommun-fritid-2174_1600x1066.jpg

Publicerad: 19042024

Idrottsanläggningen Nolia i Umeå har två ishockeyhallar och en fullstor bandyplan. Alla tre isbanorna är konstfrusna. Svensk Värme har fått i uppdrag av Nordic Climate Group-företaget Grenholms Kylservice att byta ut totalt 65 kubikmeter saltlösning från de tre ispisterna och därefter fylla på med lika mycket ammoniakvatten. Uppdraget beräknas pågå i två veckor.

Svensk Värme tömmer de tre ispisterna och står sedan för en säker deponi. Därefter tvättas pisterna med vatten samt Svensk Värmes egna produkter som ECO-CIP och B12. Man brukar räkna med att det behövs dubbelt så mycket vatten för rengöring av pisterna som dess tidigare innehåll av köldmedium. I det här fallet handlar det om cirka 130 kubikmeter vatten för renspolning. Därefter fyller Svensk Värme på ispisterna med ammoniakvatten som är ett betydligt mer lättpumpat köldmedium och därmed mer energieffektivt. Tidigare har Svensk Värme med lyckat resultat genomfört liknande uppdrag åt bland andra Nordic Climate Group-företagen Labkyl och Kylgruppen i Stockholm, samt NKI-Kyl i Örnsköldsvik.

- Vi valde Svensk Värme på grund av deras kompetens inom det här området och att de hade goda referenser. Jag känner dem sedan tidigare då jag köpt in och använt deras kvalitetsprodukter i vår verksamhet, säger Håkan Karlsson, vd på Grenholms Kylservice.

bottom of page