top of page
keith-misner-h0Vxgz5tyXA-unsplash.jpg
Logga WEB TRANS.png
30 kubikmeter glykol ersatt med lika mycket etanol, i 16 000m sjöslingor!

Publicerad: 20230211

Skåvsjöholm är en populär konferens och hotellanläggning som är byggd på 70-talet och är belägen norr om Stockholm. När de ville energi- och miljösäkra sitt kylsystem gick uppdraget till Kylgruppen. De installerade DLE-konceptet, en kombination av C02-värmepump och avancerad styrteknik, som ger energieffektiv och klimatneutral kyla och värme.

Svensk Värme anlitades då av Kylgruppen för att tömma en 16 000 meter lång sjöslinga som ligger utlagd i havsviken nedanför anläggningen. De tömde sjöslingan på 30m3 glykol, rengjorde den och fyllde på med lika mycket etanol. Kylslingorna används för att hämta energi ur havet på samma sätt som en bergvärmepump hämtar energi från berget.

- Vårt uppdrag var att tömma sjöslingorna på trettio kubikmeter glykol. Glykolen pumpades över till en tankbil och skickades därefter till återvinning, inte destruktion. Återbruk är en viktig del av vårt hållbarhetsarbete. Många kemikalier går att återvinna för att sedan användas igen. Totalt tog vi först hand om trettio kubikmeter glykol och därefter i samband med rengöringen trettio kubikmeter glykolvatten. När allt var rengjort och klart fyllde vi sjöslingorna med etanol, som är miljövänligt. Säger Kim Jonäll på Svensk Värme

kylgruppen-skaavsjoeholm.jpeg

- Svensk Värme är en väldigt bra entreprenör att samarbeta med, säger Viktor Jonsson, projektledare på Kylgruppen.

- Vi hade en tight tidsplan, Skåvsjöholm stängde ner några veckor under sommaren och då fanns det en lucka för att genomföra uppdraget. För att säkerställa sin egen tidsplan tog de ner medarbetare från huvudkontoret i Sundsvall. Svensk Värme genomförde sina uppgifter på ett mycket professionellt sätt.

Idag har Skåvsjöholm en mycket energieffektiv CO2-anläggning som är både klimatneutral och PFAS-fri.

bottom of page